Als we LinkedIn mogen geloven zijn we allemaal geobsedeerd door het streven naar werkgeluk en succes. Terwijl een groot deel van het leven ook gewoon bestaat uit aanmodderen. We vergeten vaak dat tegenslagen en compromissen sluiten er ook bij horen en waardevolle levenslessen opleveren. Wij pleiten voor het erkennen en omarmen van deze minder ideale aspecten van het werkzame leven. Laten we de louterende kracht van ploeteren ontdekken en zien hoe het ons kan helpen groeien.
Een kandidaat die niet op komt dagen. Een opdrachtgever die voor een andere kandidaat kiest. Tegenslagen zijn onvermijdelijk in het werkende leven, maar het mooie van werk is: je kunt er niet in blijven hangen. En daarmee zijn tegenslagen ook een kans om veerkracht en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. In plaats van ons te laten ontmoedigen door frustratie en teleurstelling, kunnen we deze emoties gebruiken om te leren hoe we met uitdagingen omgaan. Tegenslagen leren ons dat we niet altijd de controle hebben, maar dat we wel controle hebben over onze reactie op de situatie.
Je probeert iets, het lukt niet, je laat het liggen, loopt er met een boogje omheen, en zuchtend pik je het weer op. Aanmodderen wordt vaak gezien als een teken van zwakte of onbekwaamheid, maar het kan ook een belangrijke vaardigheid zijn. Door te leren improviseren en creatief te zijn in moeilijke situaties, kunnen we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden en onverwachte uitdagingen. Aanmodderen betekent ook dat we fouten durven te maken en daarvan leren, wat -binnen een veilige cultuur- uiteindelijk kan leiden tot nieuwe inzichten en groei.
In een ideale wereld zouden we altijd onze zin krijgen en zouden al onze projecten soepel verlopen. Maar de realiteit is dat we compromissen sluiten om vooruitgang te boeken. Hoewel dit betekent dat we niet precies krijgen wat we willen, leert het ons wel om flexibel te zijn en samen te werken met anderen. Een collega leerde mij de uitdrukking: kom eens van je paard. We zijn het niet eens of het een officiële uitdrukking is, maar de boodschap is duidelijk: toon je flexibel.
En zo ploeteren we wat aan. Hoe moeilijk en ongemakkelijk het ook kan zijn, ploeteren heeft een louterende kracht die ons helpt groeien en ontwikkelen als professionals en als individuen. Het stelt ons in staat om beter te begrijpen wat echt belangrijk is en helpt ons prioriteiten te stellen. Bovendien kan het omgaan met tegenslagen, aanmodderen en compromissen sluiten ons empathischer maken en ons helpen effectiever te communiceren met collega's en leidinggevenden.
Het is tijd om de mythe van het werkgeluk te doorbreken en de realiteit van het werkende leven te accepteren: het is niet altijd perfect, en dat is oké. Door de imperfecties van onze professionele reis te omarmen, kunnen we ons meer richten op wat echt belangrijk is en groeien door de uitdagingen die we tegenkomen. Dus laten we beginnen met het erkennen en waarderen van de louterende kracht van ploeteren in ons werk.
Het is tijd om het idee los te laten dat we altijd gelukkig en succesvol kunnen zijn in ons werk. Werken is ook ploeteren en aanmodderen; het is wat het is. Door deze aspecten van het werkzame leven te omarmen, kunnen we groeien als individuen en als professionals en uiteindelijk meer voldoening en zingeving vinden in wat we doen.
Klik op de knop hieronder om alle blogs te bekijken.
Bekijk alle blogs