Hylke Oldenboom 27-3-20233 minuten leestijd
Deel deze blog:

Diversiteit en inclusie in het recruitmentproces: hoe maak je de sprong?

De termen diversiteit en inclusie (D&I) hoor je vaak, maar wat houden ze in? Een beeldspraak als opfrisser: van diversiteit is sprake als iedereen wordt uitgenodigd voor het feestje. Er is inclusie als je mag meedansen als er muziek wordt gedraaid, of nog beter: je zit in de feestcommissie en je bepaalt mee welke muziek er wordt gedraaid.

Diversiteit en inclusie vieren

De kracht van je team wordt mede bepaald door de diversiteit. Daarvoor is inclusie de voorwaarde: er is een werkomgeving gecreëerd waarin iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund voelt. Bedrijven die zich richten op het aantrekken van diverse talenten profiteren van creatieve, innovatieve en productieve teams. In deze blog lichten we het belang van diversiteit en inclusie toe en geven we een aantal tips om de sprong voorwaarts te maken.

Waarom zijn diversiteit en inclusie belangrijk in recruitment?

Het fijne van reizen is dat je blik verruimt. Andere plek, andere mensen, andere verhalen. Als het om het aannemen van mensen gaat zoeken we het vaak in het vertrouwde. Een sterke cultuur wordt vaak verward met een eenvormige cultuur. 

Wij merken het regelmatig bij het voorstellen van kandidaten: de bandbreedte blijkt vaak veel smaller dan het officiële profiel. Het is niet altijd het bewuste of onbewuste vooroordeel dat maakt dat ‘afwijkende’ kandidaten afgewezen of veel kritischer benaderd worden. Organisaties zijn zich in de regel eenvoudig niet bewust van de voordelen van diversiteit; in kleur en geloof maar ook in leeftijd, beperking of de sociale achtergrond. Laten we de kennis hierover nog eens op een rijtje zetten.

  • Betere probleemoplossing: Een divers team brengt verschillende perspectieven en ideeën samen, wat leidt tot creatievere oplossingen voor problemen en uitdagingen.
  • Innovatie: Diverse teams zijn beter in staat om nieuwe ideeën en concepten te genereren, wat kan leiden tot baanbrekende producten en diensten.
  • Verbeterde klantrelaties: Een divers personeelsbestand kan beter inspelen op de behoeften en wensen van een gevarieerde klantenkring, wat kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
  • Sterker werkgeversimago: Bedrijven die bekend staan om hun inclusieve cultuur en divers personeelsbestand zijn makkelijker in staat talent aan te trekken en te behouden.

Checklist voor bedrijven die hun D&I-beleid willen verbeteren

Diversiteit en inclusie klinkt best abstract, terwijl er concrete stappen te maken zijn.

Stap 1: Formuleer een D&I-strategie

Een duidelijk gedefinieerde en geïmplementeerde strategie helpt bedrijven zich te richten op het aantrekken en behouden van divers talent. Een goede D&I-strategie moet doelen en meetbare indicatoren bevatten, evenals actieplannen om de doelstellingen te bereiken.

Stap 2: Maak het recruitmentproces D&I-proof

Je kunt je recruitmentprocessen wel degelijk aanpassen om vooroordelen en discriminatie te verminderen. Dit kan onder andere het anonimiseren van sollicitaties, het uitvoeren van gestructureerde interviews en het betrekken van diverse interviewers omvatten. De eerste vraag om te onderzoeken is: ben je je bewust van de collectieve BIAS?

Stap 3: Zorg voor inclusie in het Employee Brand

Van arbeidsvoorwaarden tot vacatureteksten, van teamuitjes tot stijl van leidinggeven:  je reputatie als werkgever is essentieel om divers talent aan te trekken. Maak duidelijk dat het bedrijf maatwerk biedt als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden, om sollicitanten met verschillende achtergronden aan te trekken.

Tot slot...

Het vergt moed om je overtuiging wat de juiste mensen voor jouw organisatie zijn ter discussie te stellen. Meer diversiteit betekent meer (maat-)werk, meer discussie, misschien soms wel meer conflict. De beloning is een stap voorwaarts in innovatie, creativiteit en klanttevredenheid. En een permanent vakantiegevoel.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik op de knop hieronder om alle blogs te bekijken.

Bekijk alle blogs
Deel deze blog: