Hylke Oldenboom 30-9-20243 minuten leestijd
Deel deze blog:

De voordelen van dieren op de werkvloer

Bij een bedrijf waar ik werkte hadden we een goudvis op de receptie staan. Bob was ooit gedoneerd door een lollige collega die afscheid nam: de receptie moest beloven goed voor Bob te zorgen. Dat liep wat uit de hand want Bob leefde wel heel erg lang en gelukkig ondanks steeds meer verdachte bobbels. Maar ondanks dat er geen interactie mogelijk was met Bob was hij (of zij) wel een goede conversation piece bij ontvangst van bezoekers!

Bij ons op kantoor hebben we onze eigen “Chief Happiness Officer”—Otis, de kantoorhond. Otis lijkt sprekend op Dobby (“a free elf”) en ook in veel andere opzichten heb je er veel meer aan dan aan Bob. Diertjes zoals Otis dragen bij aan een positievere werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat dieren stress verminderen, de productiviteit verhogen en de samenwerking tussen collega's bevorderen. Lastige klant? Stroeve vergadering? Even met Otis spelen en je batterij is weer opgeladen.

Stressvermindering

Werken kan soms stressvol zijn, en dan komt Otis al kwispelend langs voor een aai. Het aaien van een hond verlaagt wetenschappelijk bewezen je cortisolniveau (het stresshormoon), waardoor je je snel rustiger voelt. Even spelen of een korte wandeling met een kantoorhond geeft je een welverdiende pauze, waardoor je daarna weer opgeladen aan de slag kunt.

Betere sfeer en samenwerking

Otis speelt ook een sociale rol. Hij verbindt collega’s die misschien normaal gesproken minder contact hebben. Even samen naar buiten voor een wandeling of een praatje over Otis brengt mensen dichter bij elkaar. Dieren op kantoor helpen dus de onderlinge samenwerking te verbeteren en kunnen zelfs bijdragen aan teamspirit.

Productiviteit

Je zou denken dat een hond op kantoor alleen maar afleidend is, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Dieren zoals Otis kunnen helpen om de werkomgeving wat luchtiger te maken. Een paar minuten ontspannen met de hond zorgt ervoor dat je daarna juist meer gefocust aan het werk gaat. Hierdoor stijgt de productiviteit. Al hebben we ook een keer de kantoorburen weggestuurd die Otis per se wilde leren omrollen. Dat duurde te lang.

De rol van Chief Happiness Officer

Het is geen verrassing dat Otis bij ons de titel “Chief Happiness Officer” heeft. Hij zorgt niet alleen voor een glimlach, maar ook voor een sfeer waarin iedereen zich prettig voelt. Zeker op een dag zoals vandaag—Dierendag—is het een goed moment om stil te staan bij de positieve invloed die dieren op ons hebben.

Vier Dierendag op kantoor

Hebben jullie nog geen kantoordier? Misschien is het tijd om daar verandering in te brengen. Je kunt altijd beginnen met een goudvis, maar een kantoorhond zoals Otis kan pas echt een flinke boost geven aan de werkplek, van stressverlichting tot meer teamcohesie.

Wil je Otis leren kennen?

En tegelijk je loopbaan eens tegen het licht houden?

Neem contact op
Deel deze blog: