Hylke Oldenboom 22-4-20243 minuten leestijd
Deel deze blog:

De kracht van een goed onboarding proces

Een paar jaar geleden kreeg ik een mooie baan bij een gerenommeerde organisatie. Het sollicitatieproces was efficiënt, professioneel en prettig verlopen. Voor de startdatum ontving ik naast alle formele documenten ook inspirerend leesmateriaal en een pakket leuke gadgets in de huisstijl.

Op mijn eerste werkdag stonden er bloemen op mijn bureau en kreeg ik een uitgebreide rondleiding langs de afdelingen. Na 3 maanden vol onbegrip en misverstanden waren onze advocaten in een ijzige sfeer aan het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst.

Het aannemen en verwelkomen van nieuwe mensen is al een heel vak, maar hoe zorgen we ervoor dat nieuwe teamleden niet alleen blijven, maar ook floreren en bijdragen aan het succes van de organisatie? Het antwoord ligt in een doordacht onboarding proces, dat de sleutel vormt tot het behouden, verbeteren van productiviteit, het behalen van doelen en het verhogen van medewerkerstevredenheid.

Een vliegende start

Een optimaal onboarding proces heeft als eerste voordeel een positieve impact op de productiviteit. Onderzoek wijst uit dat werknemers die een goede onboarding hebben gehad, maar liefst 54% productiever zijn. Dit betekent niet alleen een snellere integratie in het team, maar ook een snellere bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen.

Normaal gesproken duurt het ongeveer een half jaar voordat een nieuwe medewerker volledig productief is, maar met een goede onboarding kan deze periode met maar liefst 70% worden verkort. Het belang van een grondige introductie kan daarom niet worden onderschat als het gaat om het maximaliseren van de waarde van nieuwe aanwinsten voor het bedrijf.

Voorkom de snelle draaideur

Statistieken onthullen een verontrustende werkelijkheid: meer dan de helft van de nieuwe medewerkers (51%) vertrekt binnen de eerste zes maanden, en een ontmoedigende 22% verlaat zelfs al binnen 45 dagen het bedrijf.

Een goed doordacht onboarding proces kan de retentie van nieuwe medewerkers aanzienlijk verbeteren, tot wel 82%. Dit wijst op het belang van een gestructureerd proces om nieuwe werknemers te verwelkomen en te integreren, waardoor zij zich gewaardeerd voelen en zich sneller verbonden voelen met de organisatie.

Investeren in succes

Het vervangen van een medewerker is niet alleen een tijdrovend proces, maar ook een kostbare aangelegenheid. Gemiddeld kost het vervangen van een medewerker een heel jaarsalaris. Daarentegen behaalt maar liefst 62% van de medewerkers die een gestructureerd onboarding proces hebben doorlopen, hun doelstellingen in het eerste jaar.

Dit benadrukt het belang van het investeren in een effectieve onboarding, niet alleen voor het behoud van talent, maar ook voor het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Bovendien kan een goede onboarding het rendement op investeringen in medewerkers met wel 17% verhogen, waardoor het een strategische zet wordt voor elk bedrijf dat zijn concurrentiepositie wil versterken.

Een cultuur van waardering

Een goed onboarding programma draagt niet alleen bij aan het behoud en de productiviteit van medewerkers, maar heeft ook een directe impact op hun tevredenheid. Medewerkers die een gestructureerd onboarding proces hebben doorlopen, zijn maar liefst 50% meer tevreden dan hun tegenhangers. Dit komt voort uit een gevoel van waardering en erkenning vanaf het allereerste begin. Dit vergt maatwerk en flexibiliteit.

Van een nieuwe medewerker wordt aanpassingsvermogen verwacht; hetzelfde zou voor de werkgever moeten gelden. Een zorgvuldige onboarding draagt bij aan het smeden van waardevolle relaties binnen het team, met maar liefst 90% van de deelnemers die een sterke binding met hun collega's ervaren. Een warme en goed georganiseerde onboarding is de basis van iedere Great Place to Work.

Tot slot...

Een doordacht onboarding proces vormt de ruggengraat van een succesvolle organisatie. Door te investeren in een gestructureerde, uitgebreide introductie op maat voor nieuwe medewerkers, kunnen bedrijven niet alleen het behoud van talent verbeteren, maar ook de productiviteit, de resultaten en de algehele tevredenheid van hun team verhogen. Het is een investering die zichzelf ruimschoots terugbetaalt in de vorm van een veerkrachtige en bloeiende organisatiecultuur.

Heb je hulp nodig met jouw onboardingproces?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen
Deel deze blog: