Hylke Oldenboom 19-2-20242 minuten leestijd
Deel deze blog:

Solliciteren in 2024: vermijd deze 3 valkuilen

In een wereld die voortdurend evolueert, is ook de manier waarop we solliciteren onderhevig aan veranderingen. Wat vorig jaar misschien werkte, kan dit jaar achterhaald zijn. Om succesvol te zijn in je zoektocht naar je droombaan in 2024, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en valkuilen te vermijden die zich voordoen. Laten we eens kijken naar drie veelvoorkomende valkuilen.

1. Digitale footprint niet up-to-date

De digitale ontwikkeling gaat onverdroten verder. Dat je “bij” moet zijn met jouw digitale vaardigheden, is een no-brainer. Werkgevers maken steeds vaker gebruik van geautomatiseerde systemen om cv's te screenen en kandidaten te selecteren. Daarom is het belangrijk dat je jouw cv optimaliseert voor het gebruik van deze systemen. Daarnaast is het zaak om grip te houden op je online profilering: hoe sta je waar op de socials? Wij kennen te veel tragische voorbeelden van misgelopen kansen als gevolg van onvoldoende scherpte op dit punt.

2. Niet op de hoogte van nieuwe vraagtechnieken

Het vak van recruiter ontwikkelt zich door. Wie nu nog zegt dat hij een goede sollicitant aan zijn gepoetste schoenen herkent of altijd de juiste keuze maakt op intuïtie zal niet serieus genomen worden. Er is veel onderzoek gedaan en er zijn boeken volgeschreven over hoe de goede sollicitant te herkennen. Op nieuwe vraagtechnieken kun je je voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin je deze vaardigheden hebt toegepast, zowel in jouw professionele als persoonlijke context.

3. Ongelijkwaardige gesprekspartner

De schaarste aan goede kandidaten is ongekend. De verhouding tussen sollicitant en recruiter is daarom gelijkwaardiger. Dat wil niet zeggen dat je gemakzuchtig het gesprek kunt aangaan. Je gelijkwaardig opstellen vergt bewustzijn van jou: een duidelijk beeld van wie jij bent en wat voor jou belangrijk is, is een must.

Wil je deze valkuilen vermijden?

Solliciteren in 2024 brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar met de juiste aanpak kun je de valkuilen vermijden. Door te investeren in je digitale vaardigheden en online profilering, je voor te bereiden op de nieuwste gesprekstechnieken en de kansen van meer gelijkwaardigheid te verzilveren, vergroot je jouw kansen op een nieuwe baan in 2024.

Wil je meer tips en advies om het solliciteren in 2024 te verbeteren? Meld je dan aan voor een gratis sollicitatietraining voor een schat aan waardevolle informatie om je te helpen bij het vinden van jouw droombaan!

Wil je meedoen met onze sollicitatietraining?

Klik op de knop hieronder om je aan te melden.

Gratis aanmelden
Deel deze blog: