Hylke Oldenboom 30-5-20243 minuten leestijd
Deel deze blog:

Help, ik ben overgekwalificeerd!

Een dierbare ex-collega van mij heeft het gemaakt. Ze heeft stap voor stap carrière gemaakt met als kroon op haar werk een prachtige eindverantwoordelijke functie. Ze is begin 50, heeft zich in vele opzichten bewezen en een stabiel CV om je vingers bij af te likken. Het is een sprankelende persoonlijkheid en haar salariswensen zijn schappelijk. Toch vindt ze het heel lastig om haar volgende droombaan te vinden.

Het is voor niemand eenvoudig om te bepalen wat de ideale volgende baan is. Wil je groeien als mens, in je vak, als professional? Wat wil je betekenen voor wie? Maar ook: wat is de ideale reisafstand naar je werk, in welke cultuur kom jij tot je recht? Er spelen zoveel factoren. Inzicht hebben in jouw eigen criteria voor de droombaan is al een hele opgaaf. Ze duidelijk voor het voetlicht brengen is minstens zo lastig. De ex-collega van hierboven weet inmiddels wat ze wil, maar het is nog niet gelukt om de stap te zetten. Het grootste probleem? Werkgevers vinden haar overgekwalificeerd.  

Zorgen van werkgevers

Op zich is het begrijpelijk dat werkgevers terughoudend zijn bij kandidaten die qua ervaring overgekwalificeerd zijn. Een overgekwalificeerde kandidaat kan zich snel vervelen, zich niet goed aanpassen aan een lager niveau van verantwoordelijkheid, of mogelijk snel vertrekken zodra zich een betere kans voordoet. Maar het kan ook subtieler liggen. Onder de oppervlakte kan spelen dat men bang is dat een “zware” kandidaat zich zal manifesteren, te pas en te onpas verbeteringen zal aandragen en doorgroeimogelijkheden zal blokkeren. Als werkgevers ergens een hekel aan hebben, is het onrust.

Bied context

Het zou niet zo moeilijk moeten zijn deze terughoudende werkgevers inhoudelijk te overtuigen: jij bent immers meer dan jouw opgebouwde CV. Zeker in de huidige omstandigheden zou van iedere werkgever creativiteit en een open attitude verwacht mogen worden. Helaas weten wij dat aan die zijde het voortschrijdend inzicht langzamer gaat dan je zou mogen verwachten. De manier waarop er naar sollicitanten wordt gekeken is, uitzonderingen daargelaten, erg klassiek.

Deal with it

De wereld van behoudende werkgevers kunnen we niet (snel) veranderen; we moeten het er mee doen. Specifiek voor de overgekwalificeerde kandidaat geven we daarom de volgende tips:

  1. Toon begrip, erken en benoem de zorgen van de werkgever.
  2. Vraag gelegenheid om de volledige context van jouw droombaan te schetsen. Vertel waarom voor jou de stap vooruit niet per se een stap omhoog hoeft te zijn.
  3. Bespreek heel concreet kritische situaties die zich voor kunnen doen en schets hoe jij daar mee om zou gaan.
  4. Focus op de voordelen voor het bedrijf. Klanten willen graag kandidaten die “plug and play” zijn en de flexibiliteit hebben om extra zaken aan te pakken.

Kort en goed

Lijk je overgekwalificeerd voor een baan die je heel graag wilt hebben? Niet opgeven! Begrijp en benoem de risico’s en investeer in jouw vermogen om uit te leggen wat specifiek jouw droombaan op dit moment in je leven inhoudt. Vind je dat lastig? Dat begrijpen we heel goed. Duuw helpt jou graag te onderzoeken wat voor jou belangrijk is en hoe je dat presenteert aan jouw ideale werkgever.

Ben je overgekwalificeerd?

Wij helpen je bepalen wat voor jou belangrijk is en dit overtuigend te presenteren.

Neem contact op
Deel deze blog: