Hylke Oldenboom 26-9-20222 minuten leestijd
Deel deze blog:

De perfecte match is nogal saai

Als het gaat om selectie hebben we allemaal onze voorkeuren. De ene recruiter gaat voor bepaalde persoonskenmerken, de volgende vertrouwt op ervaring als beste voorspeller van de toekomst. Zelf zijn wij suckers voor motivatie: geef ons een enthousiaste kandidaat die graag wil en alle lichten gaan op groen. Experts noemen dit 'bias': we hebben het gegoogeld en het staat voor 'de mate waarin het beeld van de werkelijkheid vertekend wordt'. Bias is niet dus goed, behalve als je je er bewust van bent en je jezelf weet bij te sturen.

True story

Een kandidate reageert op onze vacature. Het CV biedt weinig aanknopingspunten voor onze kritische klant. Wij bellen haar om dit uit te leggen en advies te geven. Het gesprek verloopt anders dan we dachten: ze heeft valide argumenten waarom haar ervaring wel degelijk relevant is en haar enthousiasme maakt wat los. We spreken af voor een persoonlijke ontmoeting en na het interview weten we het zeker. Lang verhaal kort: kandidate wordt aangenomen en werkt al 2 jaar voor onze opdrachtgever. Deze opdrachtgever had de creativiteit en het zelfvertrouwen om buiten de lijntjes te kleuren.

De perfecte match?

Er is een forse disbalans in de arbeidsmarkt; er heerste schaarste in vrijwel iedere beroepsgroep. De angst voor bias zit er desondanks zo diep ingesleten, dat er kansen worden gemist. Ook door jou! Natuurlijk bemiddelen we graag goed opgeleide, communicatief vaardige professionals met een stabiel CV. Maar laten we eerlijk zijn: die kandidaat is er niet altijd 'just in time'.

Jouw creativiteit

Wij geloven niet in het rondstrooien van CV’s. Onze verantwoordelijkheid voor het maken van duurzame matches gaat diep. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden dan de 'perfecte match'. Dat wil niet zeggen dat je genoegen neemt met minder, maar dat je de puzzel op een andere manier weet op te lossen. Onze, maar vooral jouw creativiteit is daarin doorslaggevend.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik op de knop hieronder om alle blogs te bekijken.

Bekijk alle blogs
Deel deze blog: