Op zoek gaan naar een nieuwe baan kan een stressvolle en tijdrovende klus zijn. Banen genoeg, en je kunt best wat hulp gebruiken om de beste stap te maken. Maar aan wie vertrouw jij je volgende stap toe? Hoe voorkom je dat je tijd en moeite investeert in een cowboy of -girl die alleen maar aan provisie denkt? Hoe vind je een zorgvuldige en bekwame recruiter die jou met raad en daad terzijde staat? Dat heb je zelf in de hand: 7 tips om de goede recruiter te kiezen.
Zoals je wilt werken bij een bedrijf dat jouw waarden deelt, is het ook fijn je zaken toe te vertrouwen aan een recruiter die bij jou past. Gaan ze voor snel resultaat, of is hun intentie jou werkelijk een stap te laten maken die gelukkig maakt? Ieder serieuze recruiter heeft een stukje op de website over hun aanpak. Dat lezen is een eerste stap om te kijken of ze bij jou passen. De daden van de recruiter moeten daarbij aansluiten. Dat merk je snel genoeg in de praktijk.
Er zijn grote bekende en kleine onbekendere recruitmentbureau’s. Dat zegt niets over de kwaliteit. Het gaat om degene die het echt voor je gaat doen: de recruiter. Check diens LinkedIn profiel, ervaring is belangrijk! Ook belangrijk: Dat de recruiters onderling goed samenwerken. Het is geen gekke vraag wie jouw 2e aanspreekpunt zal zijn.
Je kunt niet gespecialiseerd zijn in alles. Het ligt misschien voor de hand, maar het is niet teveel gevraagd dat jouw recruiter verstand heeft van jouw beroep. Dat is nodig om jouw niveau goed te matchen met de vacatures en een betere gesprekspartner voor jou te zijn.
Recruiters hebben de reputatie alleen maar met de deal, de plaatsing bezig te zijn. Dat zal voorkomen, maar er zijn genoeg recruiters die voor de lange termijn gaan. Contact houden loont, en of de interesse in jou waarachtig is of niet zul je snel ervaren.
Er is geen recruiter die jou een baan garandeert. Dat neemt niet weg dat je eisen mag stellen aan het resultaat van jouw investering in een kennismaking. Een goede recruiter reflecteert en duidt jouw carrière en kan gericht advies geven. Van een goed CV tot helder krijgen van wat voor jou belangrijk is; het is het vak van de recruiter. Hij of zij helpt je bij procedures bij potentiële werkgevers, ook als dat niet hun opdrachtgever is, en staat voor jouw belang.
Een goede recruiter kent zijn opdrachtgever en de finesses van een vacature. Onderzoek dus altijd of een recruiter extra informatie over de vacature heeft die niet in de vacaturetekst staat. Hoe is de vacature ontstaan? Kent de recruiter mensen die daar werken en zo ja, hoe tevreden zijn die?
Het laatste wat je wilt is dat je gegevens rondslingeren. Solliciteren blijft een precair proces. Een goede recruiter houdt zich 100% aan de regels voor gegevensbescherming en heeft een privacyreglement op de site staan. Ook belangrijk: maak duidelijke afspraken dat jouw gegevens nooit zonder jouw expliciete toestemming bekend worden gemaakt bij opdrachtgevers. Dat wil je namelijk echt zelf in de hand houden.
Kortom, werken met een recruiter kan je helpen om je zoektocht naar een nieuwe baan te stroomlijnen, verborgen vacatures te vinden, je cv te verbeteren, je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken en meer kans te maken op de baan. Maar lever je niet uit aan de eerste de beste. Jouw investering om te zoeken naar een recruiter die jij vertrouwt is alle moeite waard.
Klik op de knop hieronder om alle blogs te bekijken.
Bekijk alle blogs