Hylke Oldenboom 10-10-20242 minuten leestijd
Deel deze blog:

Jezelf zijn op je werk, is dat verstandig?

We waren blij met onze nieuwe boekhouder. Hij was in zijn eerste week voortvarend van start gegaan met betalingen en facturen en leek niet onder de indruk van de toch ietwat chaotische situatie die zijn voorganger had achtergelaten. Onze financial was duidelijk ook snel op zijn gemak. Vanaf dag 3 trok hij zijn schoenmaat 46 uit en vulde hij 6 keer per dagdeel zijn gigantische koffiemok. Daar begonnen zijn directe collega’s zich na een tijdje wel wat ongemakkelijk bij te voelen, want de geur was niet te harden.

Jezelf zijn, je op je gemak voelen in je werkomgeving is een groot goed. Medewerkers willen zich vrij kunnen uiten, oprechte interesse in elkaar en respect voor ieders eigenaardigheden zou ik als wenselijk omschrijven als het gaat om een fijne werkcultuur. Kennelijk zijn er wel grenzen; het ingewikkelde is waar die liggen.

Té is nooit goed

Niet alle aspecten van je persoonlijkheid hoeven op de werkvloer uitvergroot te worden. Ik had ooit een collega die telkens bij de gemeenschappelijke lunch ongegeneerd zijn bord vol schepte voordat iedereen aan tafel zat. Toen hij daarop aangesproken werd, bleek hij zich totaal niet bewust te zijn van de ergernis die zijn collega’s daarbij hadden. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat de context is en hoe je gedrag daarop kan worden afgestemd. Voor je eigen belang opkomen kan in je professionele rol een nuttige eigenschap zijn, in de omgang met collega’s past vaak enige terughoudendheid. Best complex.

Een goed afgestelde antenne

Ook verschilt de mate van authenticiteit per bedrijfscultuur. Bij een creatief reclamebureau is er wellicht meer ruimte voor expressie dan binnen een formeel advocatenkantoor. Je kunt in het moderne kantoorleven niet zonder een goed afgestelde antenne voor de normen en waarden van het bedrijf waar je werkt of solliciteert.

De cultuur van een bedrijf is kennelijk meer dan de optelsom van het gedrag van alle medewerkers. Uitgesproken en onuitgesproken regels bepalen wat gewaardeerd wordt en wat niet. Iedereen zal zich bewust moeten zijn dat er altijd een cultuur is en dat het belangrijk is te weten waar jouw authenticiteit precies past en waar je enigszins moeten bijbuigen: een 1-op-1 cultuurfit is een zeldzaamheid.

Duuw zorgt dat jij jezelf kan zijn

Uiteindelijk wil iedereen werken waar je tot je recht komt, gewaardeerd wordt, waar oog is voor je talenten en begrip voor je tekortkomingen. Duuw doet niets liever dan de vertaling maken van wie jij bent en wat jij belangrijk vindt voor een fijne, passende werkomgeving.

Wil jij graag op -schone- sokken lopen?

Wij weten waar dat mogelijk is!

Stuur ons een berichtje
Deel deze blog: