De sollicitatierondes waren soepel verlopen. Tussen neus en lippen door was steeds verteld dat het salaris wel goed zou komen. Heel veel redenen om nerveus te zijn bij het salarisgesprek waren er dus er niet. Tot ik weer buiten stond en mijn communicatief goed onderlegde aanstaande manager mij kennis had laten maken met zijn grote vriend de Dode Mus. Dit nooit meer, besloot ik. Lees hieronder onze tips voor succesvol salarisonderhandelen.
Doe onderzoek naar wat een redelijk salaris is voor jouw functie in jouw sector. Websites zoals Glassdoor en Loonwijzer kunnen hier heel behulpzaam bij zijn. Vergeet ook niet om te kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, bonussen en pensioenregelingen.
Het klinkt misschien gek, maar oefen hardop wat je gaat zeggen. Oefen voor de spiegel, of beter nog, met een vriend of familielid. Door je argumenten hardop te uiten, krijg je meer zelfvertrouwen en kom je beter uit je woorden tijdens de daadwerkelijke onderhandelingen.
Ga niet alleen op je eigen gevoel af, maar baseer je waarde op concrete feiten. Wat heb je allemaal bereikt in je vorige baan? Welke skills breng je mee die een meerwaarde zijn voor het bedrijf? Maak een lijst van je prestaties en vaardigheden en wees niet bang om deze te presenteren. Een goede zelfwaardering is cruciaal bij het onderhandelen.
Onderhandelen is niet alleen praten, maar ook luisteren. “Vragen is jagen”. Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft en stel vragen. Bijvoorbeeld: "Kun je uitleggen hoe jullie het salarishuis hebben opgebouwd?" of "Welke mogelijkheden zijn er voor professionele ontwikkeling en promotie binnen het bedrijf?" Zo zet je je gesprekspartner aan het werk.
Als het aanbod echt niet aan je verwachtingen voldoet en je geen ruimte ziet voor verbetering, wees dan niet bang om weg te lopen. Dit kan eng zijn, maar het is belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en je waarde. Er zijn genoeg andere bedrijven die je talenten waarderen.
Salarisonderhandelen is serieus, maar een beetje humor kan de spanning breken en de sfeer verbeteren. Zoals iemand ooit tegen me zei: "Ik ben niet zo goed in onderhandelen, maar ik kan wel heel goed koffiedrinken. Zullen we daar eerst mee beginnen?" Het brak het ijs en maakte de rest van het gesprek een stuk prettiger.
Belangrijk is dat jij uiteindelijk het punt bepaalt waar jij tevreden bent. Ken jezelf en ken de juiste waarde toe de verschillende componenten van je nieuwe baan. Wellicht zijn voor jou net de vakantiedagen belangrijker dan het basissalaris. En: er is altijd wel een vriend of collega die nog net iets meer uit de wedstrijd sleept. Geluk in je werk wordt maar gedeeltelijk bepaald door de arbeidsvoorwaarden.
Neem contact met ons op en samen ontdekken we wat je waard bent!
Contact opnemen