Hylke Oldenboom 26-8-20244 minuten leestijd
Deel deze blog:

Werken in verzekeringen: waarom zou je?

Op de buurtborrel vertel je waarschijnlijk liever dat je cosmetisch chirurg, piloot of vooruit, influencer, bent dan werkzaam in de verzekeringsbranche. Een oude uitspraak (waar ik geen enkele verantwoordelijkheid voor neem, ik heb 'm gehoord van een verzekeringsgoeroe) is dan ook: “Assurantie je laatste kansie”.

Kortom, het imago van de verzekeringswereld als werkgever is niet best. Terwijl wij toch veel verzekeringsprofessionals spreken die niet per se diepongelukkig lijken te zijn, sterker nog…

Nut van verzekeringen

Toegegeven: eerlijk gezegd zie ik als consument verzekerd zijn meestal als een noodzakelijk kwaad. Vermoedelijk komt dat door verplichte verzekeringen voor risico’s die ik mij niet kan voorstellen en helletochten langs callcenters als je een keer een schade hebt die natuurlijk net niet onder de polisdekking valt. 

Maar misschien moeten we toch eens anders naar het maatschappelijk nut van verzekeringen kijken. Verzekeringen als paraplu tegen armoedeval na een calamiteit, als stimulator van gezond ondernemersrisico, als het systeem waardoor geld geen rol speelt in de keuze om naar het ziekenhuis te gaan. Kortom; best zinvol werk, verzekeringen. Helemaal van deze tijd.

Wat doe je eigenlijk?

Ten eerste: in de verzekeringen heb je de coolste functienamen. Ooit gehoord van de term Risicomanager? Underwriter Liability? Claims Handler Marine? Dat is precies wat je in de verzekeringswereld kunt zijn. Zie jezelf als een soort superheld die mensen helpt om zichzelf te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Geen cape nodig, een goed stel hersens en analytisch vermogen zijn genoeg. Je hoeft zelfs niet altijd ervaring in de verzekeringen te hebben, waarover later meer!

Stel je voor: je helpt een startupeigenaar zijn bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval, of je zorgt ervoor dat een gezin financieel stabiel blijft na een grote storm. Verzekeringen zijn meer dan alleen papiertjes en voorwaarden. Het gaat om het beschermen van mensen en bedrijven in tijden van nood. Met oog voor de complexiteit van risico’s. Dat gaat over analytische maar ook vooral sociale vaardigheden.

Elke dag anders

Een veelvoorkomend misverstand is dat werken in de verzekeringsbranche saai zou zijn. In werkelijkheid is geen dag hetzelfde. De wereld verandert snel, en daarmee ook de risico's waar mensen mee te maken krijgen. De verzekeringssector moet voortdurend inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, technologische innovaties, en maatschappelijke veranderingen.

Voorbeelden? Op 20 april 2020 vloog het dak van het AZ-stadion eraf. Valt dat onder de polis?  Of nog iets “ondenkbaarder”: op 26 maart van dit jaar werd een fors containerschip onbestuurbaar en ramde een brug in Baltimore. Reken maar dat de verzekeringsexperts nog even bezig zijn om uit te vlooien wie waarvoor in welke mate verantwoordelijk is.

Groei en ontwikkeling

Een ander groot voordeel van werken in de verzekeringsbranche is de mogelijkheid om jezelf continu te ontwikkelen. Of je nu een specialist wordt op een specifiek gebied, zoals schadeclaims of risicobeheer, of doorgroeit naar een managementpositie, de mogelijkheden zijn eindeloos. De sector investeert veel in opleidingen en trainingen, zodat je altijd up-to-date bent met de laatste ontwikkelingen.

Ervaring (niet) vereist en niet te vergeten: money!

Wat is er nou leuk aan verzekeringen? Maatschappelijk nuttig, intellectueel uitdagend en werken met gedreven mensen. En bij onze opdrachtgevers wordt zonder uitzondering veel gelachen. Ook niet onbelangrijk; in de verzekeringsbranche wordt uitstekend betaald. Het is een sector vol mogelijkheden, waar je echt een verschil kunt maken voor mensen en bedrijven. Het biedt uitdaging, afwisseling en volop kansen om jezelf te ontwikkelen.

Overweeg jij als administratieve professional de overstap naar de verzekeringsmarkt? Dat kan! Onze opdrachtgevers staan vaak open voor mensen zonder specifieke ervaring maar met oprechte motivatie en interesse in verzekeringen.

Ben je al werkzaam als verzekeringsprofessional en overweeg je een stap voorwaarts? Wij kennen de wereld, hebben echt mooie opdrachtgevers maar zijn vooral nieuwsgierig naar wat jou drijft.

Overweeg je een stap naar of binnen verzekeringen?

Wij hebben een aantal mooie vacatures voor je klaarstaan!

Bekijk alle vacatures
Deel deze blog: